We moeten vroeg vertrekken vanuit Dunkerque om goed te profiteren van het tij naar Boulogne. Om 6:00 uur zijn we weg! Voordeel is dan wel weer dat we op tijd in Boulogne zijn. We kunnen nog mooi een vers stokbrood scoren voor de lunch. Na de lunch lopen we de stad in. We kennen Boulogne al, maar het blijft een prachtige stad. Zeker de ommuurde stad is erg pittoresk. We doen boodschappen want we krijgen eters vanavond. Paul en Caroline zijn ook in Boulogne aangekomen en zo kunnen we mooi even bijkletsen.

Omdat Boulogne ook veel vissers kent, die in dezelfde haven liggen, worden we vanaf een uur of 1:00 in de nacht al wakker van de eerste activiteiten van de visboten. Dit is geen verrassing, maar leuk is anders. Uiteindelijk moeten wij ook vroeg op en gaan wij naar Dieppe. We hebben echt een heel flinke wind; zien af en toe de windkracht 8 aangetikt worden. Maar omdat we de wind van achter hebben, merken we daar alleen op de snelheidsmeter iets van. We gaan als de brandweer! De golven doen ook leuk mee en we surfen af en toe van flink hoge golven. In Dieppe blijken die golven ook de haven te beheersen en we horen de hele nacht onze touwen sjorren, trekken, knarsen en piepen. Niet echt een fijne nacht, dus in plaats van een dagje extra rust, zitten we weer om 6:30 uur op zee. Deze is veel kalmer, en de wind is iets minder. Dit hindert ons niet om een snelheidsrecord van 9,8 knopen te noteren! Paul ziet ons vanuit Fécamp voorbij schieten op de AIS en roept nog even aan via de marifoon; wat we toch aan het doen zijn?

20160514 Golven naar Cherbourg

We zijn dan ook sneller dan verwacht in Cherbourg. Het is een tocht van 105 mijl en verwachte aankomsttijd was 1:30 uur ’s nachts. Maar om 22:30 uur liggen we al in de haven. Heel fijn, zeker na 2 slechtere nachten en vroege ochtenden!

20160514 Pizza met windkracht 6

Helemaal zelfgemaakte pizza met windkracht 5!

Natuurlijk nemen we hier wel een dagje rust. Als we aan ons Pinksterontbijtje zitten, horen we een klop op de boot; Felix (de man uit Eindhoven die we in Dunkerque hadden ontmoet)! Hij is solo naar Eastborne gevaren en nu ligt hij tegenover ons aan de steiger. Supergezellig! Hij eet met ons mee en ’s avonds vergelijken we de berekeningen voor de reis naar Guernsey met elkaar. Hij gaat ook dit stuk varen. Daarna eet hij nog een hapje mee in ruil voor de afwas.

Op tweede Pinksterdag zitten we dan ook samen in de “Race van Alderney”. Dit is een stuk zee waar het flink kan stromen en bij wat onrustig weer kan het daar echt een gevaarlijke heksenketel zijn. Wij hebben een windkracht 3 en goed berekend wanneer het de meest rustige tijd is om hier langs te varen. Natuurlijk zijn de golven een beetje rommelig, maar het gaat echt prima. Daarna kunnen we lekker zeilen! Zoals de vorige dagen is het wel fris, maar uit de wind en in de zon is het prima te doen.

20160514 Schitterend varen Cherbourg

Wij zijn met de lunch op Guernsey en Felix volgt slechts een uurtje later. We krijgen een dikke ijsco van hem in de stad. ’s Avonds komt hij nog even langs om zijn berekeningen voor dinsdag te bespreken; hij wil weer terug richting Cherbourg om de leuke steden aan de Franse kust aan te doen op weg naar huis. Wij gaan nog nergens heen. Effe een dagje rustig Guernsey bekijken, wasje draaien en de komende dagen plannen. Er wordt flinke wind voorspeld en dan willen we natuurlijk in een fijne haven liggen.