Op 19 mei is DE dag om Guernsey te verlaten. De windverwachting is prima en we willen graag naar St Malo. Eric heeft gisteren flink zitten rekenen en we zijn prima voorbereid! Om 7:00 uur moeten we de haven uit, omdat we dan over de drempel heen kunnen. Deze drempel zorgt dat er voldoende water in de haven blijft staan als het eb wordt. Erg prettig natuurlijk! Maar als je in of uit de haven wil varen moet het water wel voldoende zijn gestegen boven die drempel, anders kun je er niet in of uit.

Volgens het plan zouden we om 7:00 uur buiten de haven nog even aanleggen, brood halen, douche nemen en dan rond 10:00 uur weer verder. Maar nu het eenmaal zo ver is en ik heb mijn gebruikelijke zeiloutfit weer aangetrokken: hempje, thermoshirt, fleecetrui, windstopper, zeiljack, thermobroek, fleecebroek , zeilbroek, skisokken, zeillaarzen, muts, sjaal en handschoenen; heb ik niet zo’n zin meer om nog even te gaan wachten. We gaan gewoon meteen door!

20160517 Wasje St Peters Port

Wasje drogen op Guernsey

De wind en de stroom zijn het samen eens: het wordt geen St Malo voor ons. Dus laten we ons een beetje sturen door de elementen en komt het stadje Tréguier in zicht. Dit was een toptip van de tante van Eric, dus we verheugen ons al op de tocht over de rivier die naar dit plaatsje loopt. Wel even puzzelen want er zijn veel rotsen en ondiepten, maar het lukt ons prima. En Agnes heeft geen woord gelogen: het is werkelijk prachtig op de rivier. We komen, zoals wordt aangeraden, mooi aan als de stroomsnelheid van de rivier op zijn laagst is. Maar dat was in dit geval wel meer geluk dan wijsheid…..

Ook Paul, Caroline en hun opstapper Joost hebben de weg naar deze haven gevonden. We drinken ’s avonds nog een borrel. Zij gaan de volgende ochtend meteen weer door. Zij hebben een afspraak in Brest! Wij blijven nog een dagje om dit stadje eens goed te gaan bewonderen. In de ochtend vinden wij een stokbrood en nog warme croissants voor ons deurtje. Heeft Joost nog bezorgd! Superservice vinden wij en laten het ons goed smaken.

20160520 Treguier 2

Treguier en de vakwerkhuisjes

Het stadje is erg mooi! We lopen de hele ochtend de toerist uit te hangen. In de middag moeten er boodschappen gedaan worden. Vooral de wijnvoorraad is onder het minimale niveau gekomen en daar moeten we natuurlijk actie op ondernemen. Er is een SuperU (grote supermarkt) op ongeveer 1 km afstand. Heen is bergop, dus met volle tassen gelukkig naar beneden. Vandaag heb ik die heuvel wel 3x gezien; dat is weer genoeg geweest. Maar deze avond hebben we dan ook weer een bootje dat tot de nok toe gevuld is met onontbeerlijke zaken.

Op 21 mei gaan we om 7:00 uur weer verder. Als we net bij de monding van de rivier komen, ziet Eric dolfijnen! Gelukkig blijven ze heel even bij de boot, zodat ik ze ook kan zien. Ze spelen even met onze boot en boeggolf en zijn dan weer weg. Dus geen tijd voor een foto….. Wat ontzettend leuk om te zien!

We willen eigenlijk naar L’Aber Wrac’h varen, zo’n 70 mijl, maar de wind trekt flink aan en door de ondieptes bouwen de golven flink op. Op een gegeven moment beuken we met 25 knopen wind (windkracht 6 / 7) tegen de golven in. Dan is het klaar en we besluiten om een tussenstop te maken in Roscoff. Gelukkig ligt deze haven heel beschermd en is het meteen rustig op de boot. Na de douche en wat eten lopen we nog even het stadje in. Prachtig! We kijken onze ogen uit.

20160521 Roscoff 3

Roscoff met “zeemanskerk”

De stroming bij Roscoff zorgt er voor dat we pas rond 10:00 uur op weg hoeven. Doel is wederom L’Aber Wrac’h en dat is nu slechts 35 mijl. Met een gemiddelde van 6, denken we hier rond 16:00 uur aan te komen. De wind is wat rustiger, de zee is wat rustiger en de zon laat zich flink zien. Onder de buiskap is het prima, daarbuiten waait de wind nog erg fris. Uiteindelijk leggen we volgens planning aan in de haven. Op de kant is niet veel te bekijken; het is echt de “middle of nowwhere”. Als we ’s ochtends nog even wat boodschappen nodig hebben, lopen we een half uur naar een dorpje in de buurt. Hier hebben ze een kleine supermarkt, maar wel alles wat we nodig hebben.

Plan is om vandaag naar Camaret te varen. Wederom is de vertrektijd erg gunstig: 12:00 uur. Lekker rustig ontbeten en nu zijn we bijna klaar om te gaan!