In Scheveningen hebben we het plan opgevat om naar Blankenberge te varen. Die Belgische kust hebben we immers nog nooit aangevaren. Altijd maar voorbij gestormd. Omdat we nog geen zin hebben om op tijd uit bed te komen voor gunstige stroom, vertrekken we op 8 mei  als we de laatste boodschappen hebben gedaan.

Met een schip vol pindakaas en hagelslag gaan we op weg. Het zonnetje laat zich goed zien en de wind is wat vlagerig, maar we komen prima vooruit. Het oversteken van de Maasmond gaat dan ook zonder problemen. We eten het restant van de pizza’s (uit de doggy-bag/doos) van gisteren mooi als superlunch!

20160507 3 sterren lunch op Noordzee

Als we rond 14:00 uur een appje krijgen van Paul & Caroline (ook vertrekkers uit Lelystad haven) en de stroom begint tegen te zitten, besluiten we om dan toch Zeeland nog te bezoeken. We draaien af en rond 17:00 uur bevinden we ons aan de kade bij Middelharnis. Van het hele stadje hebben we uiteindelijk niets gezien; de wijn op de boot bij Paul & Caroline was te lekker.

Zondag gaan we, met enigszins houten kop, op weg naar Zierikzee. Het mooie van Zeeland is dat je dan rekening mag houden met 2 bruggen en 2 sluizen. Dit geeft flink wat vertraging, maar heeft natuurlijk ook charme. Het is gelukkig niet druk en we hoeven niet te racen, vechten, duwen en wringen voor een plaatsje. Dat is in het hoogseizoen hier vaak wel het geval.

De wind is prima en we gaan, tussen de wachttijden door, als een speer. We besluiten dan ook om door te gaan tot Roompot Marina. Dan liggen we maandag sneller buiten op zee. We komen rond 19:00 uur aan, nemen een douche, bezoeken het gezellige hart van dit vakantiepark en gaan op tijd naar bed. Morgen willen we naar Oostende en daarbij gaan we de stroom maar eens in de gaten houden: 5:30 uur op!

Maandag zijn we lekker snel door de laatste sluis en hebben we meteen goede wind. We speren dan ook lekker door. Nog voor de lunch zien we Oostende al liggen, maar ja, we gaan zo lekker! Op naar Nieuwpoort, want dat is maar een dik uurtje varen verderop en is nog steeds Belgische kust. Maar om 13:00 uur is het nog te vroeg om aan te leggen op zo’n geweldige vaardag, dus besluiten we door te gaan naar Dunkerque. Ja….. weer geen Belgische kust gehad. Maar ja, die loopt ook niet weg.

20160506 Eerste keer op zout bij IJmuiden

Uiteindelijk liggen we rond 17:00 uur vast in Dunkerque bij de Jachtclub de la Mer Du Nord. We worden erg vriendelijk ontvangen door de havenmeester en we krijgen een box in de haven. De douches kosten EUR 1,- en we kijken wat twijfelachtig naar wat meer een container lijkt dan een douchegebouw…. Eenmaal binnen blijkt het echt een walhalla! Keuze uit een regendouche of een reguliere douche, veel en lang heet water en daarna zelfs een föhn om de haren weer wat droog te krijgen voor het slapen gaan. Top!

We besluiten uiteindelijk om 3 dagen in Dunkerque te blijven. Het gaat dinsdag de hele dag wat regenen en woensdag wordt weinig wind voorspelt. Effe lekker rustig aan! De was wordt gedaan en we pakken was klusjes van de lijst op. Verder ontdekken we dat Dunkerque niet een heel mooie stad is, er nog iemand uit Eindhoven met zijn boot hier in de haven ligt en dat je zelf ook prima cocktails kan maken op de boot. Kortom een nuttig en leerzaam verblijf hier!