Dag 1&2

Tijdens dag 1 en dag 2 varen we 5 knopen. We hebben 210 mijl gevaren maar helaas (nog) geen visje kunnen vangen. We gaan goed hierzo! Met 2 dagen en 2 nachten al op de teller, maken we mooie mijlen. Volgens de heren moet de snelheid wat omhoog, maar dit is prima om er weer in te komen. Een heel verschil met onze eerste start, waar we flinke golven en nog flinkere wind hadden. Iedereen hier is goed gemutst . Nu is het wachten op die tonijn aan de vishaak!

Dag 3&4

Onze snelheid is op het moment 6 knopen. Inmiddels hebben we zo’n 500 mijl gevaren. Helaas nog steeds geen visje gevangen. Het weer is rustig, eigenlijk wat te rustig, want we varen sinds vanmorgen op de motor. We zijn op zoek naar goede wind, “De golfstroom”. Hopelijk vinden we die vanavond of morgen. Vandaag is het toch feest, want (naast weer een douche) is Felix jarig! Compleet met verse appeltaart met kaarsjes, slingers en cadeaus. Nu alleen die vis nog…..

Dag 5&6

Onze snelheid is 5 knopen en we hebben een kleine 700 mijl gevaren. We varen rustig op de Atlantische, lange golfslag. Geen optimale wind, maar wel voldoende om te zeilen. Gisteren hebben we een nieuw hoogtepunt bereikt; vis aan de haak! Een prachtig gekleurde, duidelijk exotische Dorado / Dolphin Fish van zo’n 80cm! En hij was lekker! Ook nog een dolfijn gezien die zo groot was als een mini-walvis of een walvis met een dolfijnensnuit en -vin. Nieuwe soort dus, die we dol-vis hebben gedoopt. Alles gaat dus uit de kunst hierzo. Nog geen tijd om ons te vervelen.

Dag 7&8

Met 5 knopen, hebben we inmiddels 985 mijl gevaren. En de visteller staat vandaag op 6! We gaan nog steeds gestaag door. Gisteren was het erg druk, we hebben 3 grote dorado’s gevangen! De ene was echt net van de haak gehaald, toen de andere vishengel begon te ratelen. Twee knoeperds van vissen. Nu even geen hengel uit. Hebben heul veul vis in de koelkast. Komende dagen wordt wat meer wind voorspeld (mannen vinden dit goed nieuws) en zelfs regen, dus misschien iets minder relaxen in het zonnetje. We gaan het zien! Nog zo’n 400 mijl, dan zijn we op de helft en kan het aftellen al beginnen.

Dag 9&10

We varen met 5 knopen. De visvangst is inmiddels gestegen naar 7! En we hebben inmiddels 1200 mijl afgelegd. Morgen gaan we precies halverwege zijn! Halverwege op de oceaan, helemaal zelf gedaan, wat zijn we voldaan, ga er maar aan staan. Zoals jullie kunnen lezen, zit ik nog een beetje in de Sinterklaassfeer. Op dag 9 hadden we hier een Sint-Surprise-Party, geregeld door hulp-pieterman Felix. Compleet met pannenkoeken, slingers, cadeaus en strooigoed van de Hema. Met liedjes van de Sint op de achtergrond, heeft onze kapitein dit Hollandse feestje helemaal beleefd zoals het hoort. Wij gaan hier nog even door, de weersvoorspellingen zien er veelbelovend uit!

Dag 11&12

Al ruim 1600 mijl gevaren, nog ruim 1200 te gaan. Met 6 knopen komen we beetje bij beetje richting onze bestemming. Nog steeds maken we geen snelheidsrecords, maar we vorderen gestaag. De sfeer is ook nog steeds erg goed, hoewel ik waarschijnlijk de enige ben die dat van die records niet erg vindt. De visteller staat op 7. Niet alles is geweldig aan boord natuurlijk (anders denken jullie dadelijk dat het geen prestatie van formaat is wat we hier aan het doen zijn). We maken kennis met het fenomeen squalls. Dit zijn korte, heftige regenbuien. Regen is natuurlijk niet fijn, maar we zitten gewoon droog en de boot wordt er lekker schoon van. Maar in die squalls zit ook (flink) wat wind. Je kunt ze op de radar zien aankomen en zo op tijd anticiperen. Ze ontstaan in een oogwenk, dus lekker uitgebreid in een boekje wegduiken tijdens je nachtwacht, zit er effe niet meer in. Daarnaast was de nacht van dag 11 op dag 12 wat onrustig. Ik sliep slecht en dat is nooit goed. Dus dag 12 heb ik gebombardeerd tot zo-weinig-mogelijk-doen-dag. Dit wordt duidelijk zichtbaar als dan ineens Eric tomaten zit te snijden en Felix hamburgers (home-made) staat te bakken. Die mannen kunnen de volgende reis gewoon als kok aan de slag…..

Dag 13&14

We varen met 6,5 knopen richting Guadeloupe. De teller staat nog altijd op 7 (nog steeds visverbod), kleine 1950 mijl gevaren, nog dik 850 te gaan. De wind is wat aangetrokken, we gaan nu een stukje sneller. Nog een goede week varen is onze inschatting. Nu het einde van de reis in zicht komt, bespreken we ook de eindbestemming. Dat was St Lucia, maar sinds gisteren is dit dus Guadeloupe. Guadeloupe heeft voordelen voor elk van ons. Dus…. koers ietsje aangepast. In mijlen maakt het eigenlijk niets uit. Vandaag hebben we onze kapitein kennis laten maken met Indonesisch eten, inclusief trassi. Hij vond het zóóóó stinken dat ie dacht dat de Nederlandse Muiterij begonnen was. Pas uren na het diner, na het sprayen van toiletspray, komt ie een beetje tot rust. Het is me verboden om mijn laatste pakje nog te gebruiken. We bewaren dit nu, voor het geval dat muiterij toch eens nodig mocht zijn…..

Dag 15&16

Gedurende dag 15 en 16 varen we met 5 knopen vooruit. De visteller is weer gestegen! De tussenstand is 7 (vissen weer toegestaan). We hebben bijna 2200 mijl gevaren, nog een dikke 600 te gaan. De wind is sinds vanmorgen op. De motor staat aan. Het goede nieuws is dat we met onze dieselvoorraad wel ongeveer tot Guadeloupe kunnen komen. Maar we hopen dat de voorspellingen gelijk krijgen en we nog een paar dagen kunnen zeilen. Verder gaat alles hier z’n gangetje, de sfeer is goed en het echte aftellen is begonnen. Ieder van ons kijkt uit naar iets anders: Frietjes (Kapitein), lekker rondlopen (Felix), koude cola en Franse baguette (Eric), a-sociaal lange douche (moi!). Nog 4 nachtwachtjes en dan…..

Dag 17&18

Inmiddels hebben we alweer 2450 mijl gevaren, nog 350 mijl te gaan. Onze snelheid is nog altijd 5 knopen. De visteller staat op 7. We hebben weer een vogel gezien! Kijk zo dicht zijn we al weer bij land. Een zwaardvis wilde bijten, maar gelukkig wrong ie zich weer los; veeeel te groot voor ons. Tijdens mijn ochtendwacht werden we verrast door 20 dolfijnen om de boot. Ze maakten er een echte show van, met spingen, salto’s enz. Wel 2 uur lang bleven ze bij ons. Geen Dolfinarium meer voor ons. We zien ook steeds meer boten om ons heen; wel 4 de afgelopen dagen. Nu zijn we stevig een het aftellen, nog 3 dagen. Aankomst ergens tussen dinsdagnacht (positieven onder ons) en woensdagochtend. Whoepie! We zijn er klaar voor!

Dag 19&20

We varen met 6 knopen inmiddels 2650 mijl gevaren en nog 150 te gaan. De visteller staat nog altijd op 7. Er wordt volop gerekend hier aan boord! Hoe ver nog, hoe lang nog als we 5 knopen gaan en als we 6 gaan? Optellen, aftellen, gemiddelden en voorspellingen, we zijn er druk mee. Ondertussen hebben we zaterdag onze “nearly-there-steak” gegeten, als opvolging van de “half-way-steak”. Geserveerd met verse koolsalade en frietjes uit de oven is dat een feestmaal. Daarnaast is de vrijgekomen ruimte in de koelkast opgevuld met bubbels, wijn en bier. We hebben de wind weer gevonden, dus heel hopelijk komen we dinsdagavond aan op de ankerplek net voor Guadeloupe. Woensdag kunnen we dan op het gemakkie de laatste 15 mijl varen. Dit zou dus zomaar mijn laatste nachtwacht kunnen zijn…..

Dag 21

We zijn er!!!! De laatste 24 uur meer wind en golven, dus nog even aan de bak. Maar dan gaan, zeer verdiend, de bubbels open op de ankerplek. Een uitgebreid verslag van onze reis volgt binnenkort, als er weer wifi beschikbaar is. Tot die tijd relaxen wij, Caribean-style!