Vrijdag 3 juni stappen we op de fiets om het eiland Ile d’Yeu te gaan verkennen. Eric heeft een route uitgestippeld langs La Citadelle, Vieux-Château en Port de la Meule. Gelukkig is het eiland wat minder heuvelachtig dan Belle Ile, waardoor het fietsen wat minder rode wangetjes oplevert. La Citadelle ligt bij de haven in de buurt. Het is een oud militair fort wat later een gevangenis is geworden.

Daarna  gaan we via de befaamde Route Verte naar Vieux-Château. Nou, deze routes blijkt nog veel “verter” te zijn dan op Belle Ile. Een mountainbike zou hier niet misstaan! Wij stuiteren op onze vouwfietsen over de rotsen. Maar het Vieux-Château is een verdedigingswerk geweest tegen de piraten, dus Eric moet hier even een kijkje nemen….. Rustig aan gefietst en soms een stukje gelopen, komt dan het oude kasteel in zicht. Het ligt prachtig in een baai.

Het oude kasteel

Het oude kasteel

Daarna door naar Port de la Meule. Gelukkig is deze weg al een stukje beter. Dit is de andere haven van het eiland. Het valt droog en is erg druk met vissersboten. Geen optie voor onze boot dus. Maar het is er wel mooi om even rond te kijken.

Daarna al weer terug naar onze haven. We lunchen, poetsen de boot en gaan nog even boodschappen doen in de stad. Dag al weer voorbij!

We gaan vandaag naar La Rochelle. Dat is een flinke dagtocht (63 mijl) en we zorgen dat we op tijd weg zijn. We moeten tussen 15:30 uur en 22:30 uur in La Rochelle zijn omdat het toegangskanaal tot de haven anders te ondiep is voor ons. Gelukkig een ruime marge, dus durven we dat wel aan. We weten dat de wind niet hard zal waaien, dus dat we misschien wel op de motor moeten varen. Uiteindelijk valt dat mee: op een tocht van 12 uur, 5 motoruren op de teller.

Tussen Ile de Ré en La Rochelle ligt een 2,9 km lange (tol)brug. Hier gaan we onder door! Hoewel de brug 30 meter hoog is en wij 17 meter hoogte nodig hebben, lijkt het toch altijd alsof het niet gaat passen. Gelukkig blijkt het ook deze keer weer optisch bedrog en komen we met mast en al om 19:00 uur aan in La Rochelle.

De tolbrug bij La Rochelle

De tolbrug bij La Rochelle

We hadden al gehoord dat La Rochelle erg mooi is. Dus op 6 juni gaan we, na het ontbijt, op pad. We liggen in een haven die ongeveer 30 minuten wandelen van het centrum ligt. Er zijn wel havens in het centrum, maar dan hadden we maar ongeveer 2 uur gehad om daarbinnen aan te komen. Anders was het te ondiep. Nadeel is dan ook dat je alleen binnen die 2 uur speelruimte weg kan varen als je weer op pad gaat. Je bent dan dus minder flexibel.

En La Rochelle is inderdaad geweldig! De hele binnenstad is 1 museum. Je loopt continue omhoog te kijken naar de oude woningen en gebouwen. We lopen de hele ochtend, gaan terug naar de boot om even uit te puffen van de warmte (en de fruit-de-mer van de markt op te peuzelen) en in de middag gaan we terug op onze fietsjes. Zo kunnen we nog meer bekijken. We zijn erg onder de indruk.

La Rochelle

La Rochelle

We twijfelen wat over onze volgende bestemming: zullen we Ile de Ré aandoen of is het weer en de wind goed genoeg om naar Spanje te gaan? In eerste instantie lijkt er te weinig wind, maar als we dan op 7 juni in de ochtend nog eens de weerberichten ophalen, ziet de wind er aardig uit. Bovendien is de zon de komende dagen nog volop vertegenwoordigd en daarna wordt er regen voorspeld. We besluiten: we gaan ervoor. Omdat we pas om 15:30 uur weg kunnen uit de haven, gaan we in de ochtend nog even naar het centrum om nog 1x te genieten van al dat moois. We lunchen uitgebreid in de stad (scheelt weer een maaltje koken + afwassen op de volle zee) en kopen nog een brood. Het is een afstand van 177 mijl en gezien de rustige wind, weten we niet precies hoe lang we er over zullen doen. Dat we 2 nachten door moeten, is al wel duidelijk.

We hebben 1000 mijl (1852 km) gevaren

We hebben 1000 mijl (1852 km) gevaren

Uiteindelijk valt de wind alles mee! We gaan niet altijd even hard, maar dat wisten we van te voren. We gaan over het algemeen ergens tussen de 3,5 en 6 knopen. Alleen in de middag en in de nacht valt de wind even helemaal weg en dan moet de motor bij. We hebben eigenlijk een heel fijne en rustige overtocht. Omdat de Golf van Biscaje een flinke reputatie heeft als het gaat om slecht weer, harde wind en hoge golven, zijn wij meer dan tevreden. Uiteindelijk komen we op 9 juni om 5:30 uur in de ochtend aan in Hondarribia. En dat is SPANJE!!!!

Na nog wat uurtjes geslapen te hebben, gaan we even brood halen voor het (late) ontbijt. Na het ontbijt (eigenlijk meer lunch), gaan we nog even siësta houden. Dat moet nou eenmaal hier in Spanje. Zeker als het zo’n 28 graden is. Als de schoonheidsslaapjes er op zitten, lopen we naar het centrum van het stadje. Het “oude centrum” is heel erg mooi! Ook weer een echte aanrader. Veel mensen komen hier voor een weekendje-weg.

Hondarribia, oude stad

Hondarribia, oude stad

We dwalen rond, eten een ijsje en zijn uiteindelijk om 18:30 uur weer bij de boot. Na het eten, nog een kop thee en dan naar bed. Toch wat slaap gemist tijdens die 2 nachten op zee….. We willen morgen nog hier blijven. Er wordt regen voorspeld en dan kunnen we een dagje rustig aan doen.